Hoeveel tijd plan je voor een creatieve fotosessie?

Hoeveel tijd plan je voor een creatieve fotosessie?

Vaak word de vraag gesteld hoeveel tijd je nu inplant voor een creatieve fotosessie. Soms word de vraag wat anders gesteld; “We hebben een half uur, is dat genoeg?”. Natuurlijk zijn er allerlei factoren die dit beïnvloeden, laten we eens kijken hoe het normaal verloopt.

Het is geen regel maar vaak wordt de sessie gehouden na het huwelijk zelf. Uiteraard is de vrijheid aan jullie om te kijken naar wat het beste uitkomt, mocht je de sessie ervoor houden kun je wel even nadenken of jullie dan met de sessie al de ringen om willen. De eerste vraag is: waar is de locatie? Is de fotolocatie bij de locatie waar de huwelijksvoltrekking plaats vind of is deze ergens anders? En na de fotoshoot? Waar geen we daarna naartoe? Houd rekening met deze reistijden, eigenlijk geld dit voor de gehele dag, plan liever te ruim dan te krap. Als fotograaf maak je beide soorten bruiloften mee; racen van locatie a naar b naar c of een half uur wachten op elke locatie voor het volgende actiemoment. Als fotograaf zijn deze pauzes heerlijk, niet voor de fotograaf zelf maar om (stiekem) een hoop heerlijk ontspannen foto’s te schieten van iedereen die er aanwezig is. Voor de fotosessie zijn we daar ook naar op zoek, een ontspannen sfeer en relaxte uitstraling. Dat zie je direct terug op de foto’s. Voor de mensen die geen professioneel fotomodel zijn ;) kost het wat tijd om in die relaxte modus te komen en gewend te raken aan zo’n camera constant voor je neus. Pas dan komen de echte emoties op de foto goed over. Ook daarvoor zijn l-sessies ideaal, van tevoren alvast een uurtje meemaken hoe het is. Afgezien van de reistijd heb je vaak op de locatie nog wat looptijd nodig om verschillende achtergronden en stukken te bezoeken. Afhankelijk van de locatie kun je daar ook een half uur aan kwijt zijn. Voor de foto’s zelf gaan we uit van minstens een uur, dit lijkt voor sommigen misschien veel maar de tijd vliegt en beter wat tijd teveel dan te weinig. Mocht het nou bijvoorbeeld een klein beetje regenen of is de zon te fel dan is er nog genoeg tijd om daar tussendoor te werken. Wanneer je nu echt met de planning in het gedrang komt, dan is er ook altijd de mogelijkheid om de sessie de dag erna te houden, zo geef je jezelf meer lucht op de bruiloft.

Heel in het kort: ga uit van een uur plus de reis en looptijd.

Hebben jullie zelf nog tips voor andere bruidsparen? Leuke (of minder leuke) ervaringen? Plaats ze in de comments hieronder! Wil je nog meer van dit soort tips en links naar leuke trouwwebsites via de mail ontvangen, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.